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ALISS - Alimentation et Sciences Sociales

Alimentation et Sciences Sociales

Publications-Working Papers

Vous trouverez sur cette page les publications de l'unité ALISS.

ALISS Notes

Page des publications ALISS Notes

Publications ALISS 2015-2007

 

Accéder aux documents de travail des chercheurs de l'unité, disponibles en texte intégral

2017

Aznar-Sánchez, J.A., Fernández-Olmos, M., Galdeano Gómez, E.G., Hammoudi, A., Hernández-Rubio, J., Morillas-Guerrero, J.J., Pérez-Mesa, J.C., (2017). Food safety importers’ strategies and typologies of international fresh fruit and vegetables supply chains. Working Paper, Departamento de Economía y Empresa Universidad de Almería. icopdf

Perignon, M., Vieux, F., Soler, L. G., Masset, G., Darmon, N. (2017). Improving diet sustainability through evolution of food choices: review of epidemiological studies on the environmental impact of diets. Nutrition Reviews, 75 (1), 2-17

Reckinger, R., Régnier , F. (2017). Diet and Public Health Campaigns. Implementation and Appropriation of Nutritional Recommendations in France and Luxembourg. Appetite, 112, 249-259.

Régnier, F. (2017). Vers un corps féminin sur mesure : l'alimentation et les techniques de la corpulence en France et aux Etats-Unis (1934-2010). Année Sociologique, 67 (1), 131-159.

Rickertsen, K., Alfnes, F., Combris, P., Enderli, G., Issanchou, S., Shogren, J. F. (2017). French consumers' attitudes and preferences toward wild and farmed fish. Marine Resource Economics, 32 (1), 59-81.

Seconda, L., Baudry, J., Allès, B., Hamza, O., Boizot-Szantai, C., Soler, L. G., Galan, P., Hercberg, S., Lairon, D., Kesse-Guyot, E. (2017). Assessment of the sustainability of the Mediterranean diet combined with organic food consumption: an individual behaviour approach. Nutrients, 9 (1).

2016

Abis, S., Aliouat, B., Benabderrazik, H., Cheriet, F., Ferroukhi, S.A., Hainzelin, E., Hammoudi, A., Houphouët-Boigny, F., Koné, S., Martin-Prével, Y., Rastoin, J.L., (2016). « Afrique-Méditerranée-Europe : Pour une sécurité et une souveraineté alimentaires durables et partagées. Palimpsestes, N°12, Décembre 2016.

Allain, M. L., Chambolle, C., & Turolla, S. (2016). Politique tarifaire locale ou nationale: quel impact pour le contrôle des concentrations dans le secteur de la distribution?. Revue économique, 67(HS1), 53-67.

Allain, M.-L., Chambolle, C., Rey, P. (2016). Vertical Integration as a Source of Hold-Up . Review of Economic Studies, 83 (1), 1-25

Bruegel, M. (2016). Feeding the human machine: Nutrition and diet in Quebec, 1860-1945. Histoire Sociale - Social History, 49 (98), 177-186.

Bruegel, M. (2016). Food- from Big Bang to Big Crunch. An amazing story. Histoire Sociale - Social History, 49 (98), 177-186.

Bruegel, M. (2016). Food will win the war - The politics, culture, and science of food on canada's home front. Histoire Sociale - Social History, 49 (98), 177-186.

Bruegel, M. (2016). The table of the poor. Cooking in industrial towns and cities. Histoire Sociale - Social History, 49 (98), 177-186.

Bruegel, M. (2016). Histoire et cultures alimentaires. Histoire Sociale - Social History, 49 (98 / Mai/May 2016), 177-186.

Caillavet, F., Fadhuile-Crepy, A., Nichèle, V. (2016). Taxing animal-based foods for sustainability: environmental, nutritional and social perspectives in France. Taxing animal-based foods for sustainability: environmental, nutritional and social perspectives in France. European Review of Agricultural Economics, 43 (4), 537-560.

Depecker, T., Lhuissier, A. (2016). La reconfiguration des enquêtes et des normes alimentaires en France : le service nutrition de l’Institut national d’hygiène. Sciences Sociales et Santé, 34 (2), 5-36.

Depecker, T., Vatin, F. (2016). Taking stock to yield a return: agricultural accounting, agronomometry and chemical statics in the early-nineteenth century. Accounting History Review, 26 (2), 107-129.

Dubuisson-Quellier, S., Gojard, S. (2016). Why are Food Practices not (More) Environmentally Friendly in France? The role of collective standards and symbolic boundaries in food practices. Environmental Policy and Governance, 26 (2), 89 - 100.

Duvaleix-Treguer, S., Soler, L. G. (2016). Prescriptive labeling of food products: a suitable policy instrument?. Revue d'Economie Politique, 126 (5), 895-919.

Eisenkopf, G., Teyssier, S. (2016). Principal-agent and peer relationships in tournaments. Managerial and Decision Economics, 37 (2), 127-139.

Etile, F., Teyssier, S. (2016). Signalling corporate social responsibility: third-party certification vs.brands. Scandinavian Journal of Economics, 118 (3), 397-432 .

Hammoudi, A., Hamza, O., Nait Mohand, N., Perito, M.A., Radjef, M.S., (2016). How do food safety regulations influence market price? British Food Journal, Vol. 119 Issue: 8, pp.1687-1704.

Hammoudi, A., Meziani, L., Radjef, M.S., (2016). Mise à niveau logistique et contrôle du risque alimentaire. Approche théorique et enseignements de politique économique, New Medit, Vol. 15, N°4.

Irz, X., Leroy, P., Requillart, V., Soler, L. G. (2016). Beyond Wishful Thinking: Integrating Consumer Preferences in the Assessment of Dietary Recommendations. PLOS One, 11 (6), 1-17.

Irz, X., Leroy, P., Requillart, V., Soler, L. G. (2016). Welfare and sustainability effects of dietary recommendations. Ecological Economics, 130, 139-155.

Leroy, P., Requillart, V., Soler, L. G. (Auteur de correspondance), Enderli, G. (2016). An assessment of the potential health impacts of food reformulation. European Journal of Clinical Nutrition, 70 (6), 694-699.

Meunier, G., Ponssard, J.-P., Thomas, C. (2016). Capacity investment under demand uncertainty: the role of imports in the us cement industry. Journal of Economics and Management Strategy, 25 (2), 455 - 486.

Nichèle, V., Yen, S. T. (2016). Obesity and mental health among adults in France. Journal of Public Health, 24 (5), 387-394.

Plesz, M. (2016). Cinq fruits et légumes par jour : une habitude encore trop rare en France. The Conversation.

Plessz, M. (2016). Evans D., 2014, Food waste: home consumption, material culture and everyday life, London: Bloomsbury, 119 p. Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, 97 (1), 71–73.

Plessz, M., Kesse-Guyot, E., Zins, M., Czernichow, S. (2016). Les habitudes alimentaires dans la cohorte Constances : équilibre perçu et adéquation aux recommandations nutritionnelles françaises. Bulletin Epidémiologique Hebdomadaire, 2016 (35-36), 660-666.

Plessz, M., Dubuisson-Quellier, S., Gojard, S., Barrey, S. (2016). How consumption prescriptions change food practices. Assessing the role of household resources and life course events. Journal of Consumer Culture, 16 (1), 101-123.

Rastoin, J.-L., Ferroukhi, S. A., Abis, S., Hainzelin, E., Aliouat, B., Hammoudi, A., Benabderrazik, H., Koné, S., Cheriet, F., Martin-Prével, Y. (2016). Afrique – Méditerranée – Europe : pour une sécurité et une souveraineté alimentaires durables et partagées. IPEMED Palimpsestes (12), 1-11.

Requillart, V., Soler, L. G., ZANG, Y. (2016). Quality standards versus nutritional taxes: Health and welfare impacts with strategic firms. Journal of Health Economics, 50, 268-285.

Sans, P., Combris, P. (2016). World meat consumption patterns: An overview of the last fifty years (1961-2011) (vol 109, pg 106, 2015). Meat Science, 114, 154 - 154.

Schopfel, J., Ferrant, C., Andre, F., Fabre, R. (2016). Ready for the future? A survey on open access with scientists from the French National Research Center (CNRS). Interlending and Document Supply, 44 (4), 141-149.

Si Hassen, W., Castetbon, K., Cardon, P., Enaux, C., Nicolaou, M., Lien, N., Terragni, L., Holdsworth, M., Stronks, K., Hercberg, S., Méjean, C. (2016). Socioeconomic Indicators Are Independently Associated with Nutrient Intake in French Adults: A DEDIPAC Study. Nutrients, 8 (3)

Soler, L. G. (2016). Politiques nutritionnelles : quels impacts possibles sur les inégalités sociales de santé ?. Revue d'Epidémiologie et de Santé Publique, 64 (S2/Avril 2016), 55-60.

2015

Allais, O., Etilé, F., & Lecocq, S. (2015). Mandatory labels, taxes and market forces: An empirical evaluation of fat policies. Journal of health economics, 43, 27-44.

Barlagne, C., Bazoche, P., Thomas, A., Ozier-Lafontaine, H., Causeret, F., & Blazy, J. M. (2015). Promoting local foods in small island states: the role of information policies. Food Policy, 57, 62-72.

Caillavet, F., Kyureghian, G., Nayga, R. M., Ferrant, C., & Chauvin, P. (2015). Does Healthy Food Access Matter in a French Urban Setting?. American Journal of Agricultural Economics

Chambolle, C., & Villas-Boas, S. B. (2015). Buyer power through the differentiation of suppliers. International Journal of Industrial Organization, 43, 56-65.

Chambolle, C., Christin, C., & Meunier, G. (2015). Optimal production channel for private labels: Too much or too little innovation?. Journal of Economics & Management Strategy, 24(2), 348-368.

Crifo, P., Forget, V. D., & Teyssier, S. (2015). The price of environmental, social and governance practice disclosure: An experiment with professional private equity investors. Journal of Corporate Finance, 30, 168-194.

Hammoudi, A., & Hamza, O. (2015). Food Safety on Domestic Markets of Developing Countries: How to Improve the Contribution of Export and Domestic Supply Chains?. International Journal of Business and Management, 10(5), 20.

Hammoudi, A., Hamza, O., & Migliore, S. (2015). Sécurité alimentaire dans les pays en développement: quelle contribution des Filières d’exportation?. Revue d'économie politique, 125(4), 601-631.

Irz, X., Leroy, P., Réquillart, V., & Soler, L. G. (2015). Economic assessment of nutritional recommendations. Journal of health economics, 39, 188-210.

Lange, C., Combris, P., Issanchou, S., & Schlich, P. (2015). Impact of information and in-home sensory exposure on liking and willingness to pay: The beginning of Fairtrade labeled coffee in France. Food Research International, 76, 317-324.

Lecocq, S., & Robin, J. M. (2015). Estimating almost-ideal demand systems with endogenous regressors. Stata Journal, 15(2), 554-573.

Massin, S., Ventelou, B., Nebout, A., Verger, P., & Pulcini, C. (2015). Cross-sectional survey: Risk-averse French general practitioners are more favorable toward influenza vaccination. Vaccine, 33(5), 610-614.

Sans, P., & Combris, P. (2015). World meat consumption patterns: An overview of the last fifty years (1961–2011). Meat science, 109, 106-111.

2014

Aliouat, B., Hammoudi, A., Grazia, C., & Hamza, O. (2014). Filière et sécurité des aliments: confiance, contrat ou coopération? Progrés et Agriculture

Bazoche, P., Combris, P., Giraud-Héraud, E., Pinto, A. S., Bunte, F., & Tsakiridou, E. (2013). Willingness to pay for pesticide reduction in the EU: nothing but organic?. European Review of Agricultural Economics, jbt011.

Bocquier, A., Vieux, F., Lioret, S., Dubuisson, C., Caillavet, F., & Darmon, N. (2015). Socio-economic characteristics, living conditions and diet quality are associated with food insecurity in France. Public health nutrition, 18(16), 2952-2961.

Bréchet, T., & Meunier, G. (2014). Are clean technology and environmental quality conflicting policy goals?. Resource and Energy Economics, 38, 61-83.

Bruegel, M., Chevet, J. M., & Lecocq, S. (2014). Animal protein and rational choice: diet in the eighteenth century. Journal of Interdisciplinary History, 44(4), 427-452.

Chaieb, A., Caillavet, F., Nichèle, V., & Soler, L. G. (2014). Allégations nutritionnelles, consommation alimentaire et politiques de santé publique. Économie rurale, (3), 41-61.

Chevrot, M., Passilly-Degrace, P., Ancel, D., Bernard, A., Enderli, G., Gomes, M., ... & Besnard, P. (2014). Obesity interferes with the orosensory detection of long-chain fatty acids in humans. The American journal of clinical nutrition, 99(5), 975-983.

Desquilbet, M., & Poret, S. (2014). How do GM/non GM coexistence regulations affect markets and welfare?. European Journal of Law and Economics, 37(1), 51-82.

Etilé, F. (2014). Education policies and health inequalities: Evidence from changes in the distribution of Body Mass Index in France, 1981–2003. Economics & Human Biology, 13, 46-65.

Fischbacher, U., Schudy, S., & Teyssier, S. (2014). Heterogeneous reactions to heterogeneity in returns from public goods. Social Choice and Welfare, 43(1), 195-217.

Ginon, E., Chabanet, C., Combris, P., & Issanchou, S. (2014). Are decisions in a real choice experiment consistent with reservation prices elicited with BDM ‘auction’? The case of French baguettes. Food Quality and Preference, 31, 173-180.

Ginon, E., Combris, P., Loheac, Y., Enderli, G., & Issanchou, S. (2014). What do we learn from comparing hedonic scores and willingness-to-pay data?. Food Quality and Preference, 33, 54-63.

Grazia, C., Gusdorf, F., & Hammoudi, A. (2014). Climate Change, Heterogeneities, and Stability of International Fiscal Harmonization. Environmental and Resource Economics, 58(4), 579-603.

Lakerveld, J., Van Der Ploeg, H. P., Kroeze, W., Ahrens, W., Allais, O., Andersen, L. F., ... & Ekelund, U. (2014). Towards the integration and development of a cross-European research network and infrastructure: the DEterminants of DIet and Physical ACtivity (DEDIPAC) Knowledge Hub. International journal of behavioral nutrition and physical activity, 11(1), 143.

Lhuissier, A., Tichit, C., Caillavet, F., Cardon, P., Masullo, A., Martin, J., ... & Chauvin, P. (2014). Deux ou trois repas par jour? Des rythmes alimentaires sexués en région parisienne. INRA Sciences Sociales.

Martin, P., Ronfort, C., Laroutis, D., Souchere, V., & Sebillotte, C. (2014). Cost of best management practices to combat agricultural runoff and comparison with the local populations’ willingness to pay: Case of the Austreberthe watershed (Normandy, France). Land Use Policy, 38, 454-466.

Martin-Fernandez, J., Caillavet, F., Lhuissier, A., & Chauvin, P. (2014). Food insecurity, a determinant of obesity?-An analysis from a population-based survey in the paris metropolitan area, 2010. Obesity facts, 7(2), 120-129.

Masset, G., Soler, L. G., Vieux, F., & Darmon, N. (2014). Identifying sustainable foods: the relationship between environmental impact, nutritional quality, and prices of foods representative of the French diet. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114(6), 862-869.

Masset, G., Vieux, F., Verger, E. O., Soler, L. G., Touazi, D., & Darmon, N. (2014). Reducing energy intake and energy density for a sustainable diet: a study based on self-selected diets in French adults. The American journal of clinical nutrition, 99(6), 1460-1469.

Meunier, G. (2014). Risk aversion and technology portfolios. Review of Industrial Organization, 44(4), 347-365.

Meunier, G., & Ponssard, J. P. (2014). Capacity decisions with demand fluctuations and carbon leakage. Resource and Energy Economics, 36(2), 436-454.

Meunier, G., Ponssard, J. P., & Quirion, P. (2014). Carbon leakage and capacity-based allocations: Is the EU right?. Journal of Environmental Economics and Management, 68(2), 262-279.

Nebout, A. (2014). Sequential decision making without independence: a new conceptual approach. Theory and decision, 77(1), 85-110.

Nebout, A., & Dubois, D. (2014). When Allais meets Ulysses: Dynamic axioms and the common ratio effect. Journal of Risk and Uncertainty, 48(1), 19-49.

Réquillart, V., & Soler, L. G. (2014). Is the reduction of chronic diseases related to food consumption in the hands of the food industry?. European Review of Agricultural Economics, jbu010.

Ronfort, C., Martin, P., Mathieu, A., Souchère, V., Sebillotte, C., Meynard, J. M., & Laignel, B. (2014). Spatialisation de scénarios d'évolution du ruissellement érosif et implications pour les politiques publiques locales. L’Espace géographique, 43(2), 164-178.

Teyssier, S., Etilé, F., & Combris, P. (2014). Social-and self-image concerns in fair-trade consumption. European Review of Agricultural Economics, jbu036.

2013

Articles

Baciocchi, S., David, T., Katz, L., Lhuissier, A., Matter, S., Topalov, C., 2012. Les mondes de la charité se décrivent eux-mêmes. Une étude des répertoires charitables au XIXe et début du XXe siècle. Revue d’Histoire Moderne et Contemporaine, à paraitre en 2013.

Bruegel, M.; Chevet, J.M.; Lecocq, S.; Robin, J.-M., 2013. Explaining the Food Purchases of the Convent-School at Saint-Cyr 1703-1788. Annales d'Economie et de Statistique, à paraître en 2013.

Chambolle, C., Poret, S. , 2013. When fairtrade contracts for some are profitable for others. European Review of Agricultural Economics, January 12, 2013, First online, l'article

Lhuissier, A., Tichit,C., Caillavet, F., Cardon, P., Masullo, A., Martin-Fernandez, J., Parizot, I., Chauvin, P, 2013. Who still eats three meals a day? Findings from a quantitative survey in the Paris area. Appetite 63(0): 59-69, In progress, l'article

Meunier, G. , Finon, D., 2013. Option value in low-carbon technology policies.Climate Policy, 13(1): 1-19. l'article

Vieux, F.; Soler, L.-G.; Touazi, D.; Darmon, N., 2013. High nutritional quality is not associated with low greenhouse gas emissions in self-selected diets of French adults, American Journal of Clinical Nutrition. First published January 30, 2013, l'article

Direction d'ouvrages ou de revues

Giraud-Héraud, E.; Pichery, M.C., 2012. Wine Econometrics. Palgrave MacMillan. A paraître

Ouvrages

Etilé, F., Obésité – Santé publique et populisme alimentaire, 2013, CEPREMAP Opuscule N° 30, 124 pages. L'ouvrage

2012

Articles

Blanchard, P.; Huiban, J.P.; Mathieu, C., 2012 The Determinants of Firm Exit in the French Food Industries. Revue d'Etudes en Agriculture et Environnement , 93 (2): 193-212.  l'article

Blanchard, P.; Huiban, J.P.; Sevestre, P.; Musolesi, A., 2012. Where there is a will, there is a way? Assessing the impact of obstacles to innovation Industrial and Corporate Change, First on line.  l'article

de Mouzon, R.; Requillart, V.; Soler, L.G.; Dallongeville, J., 2012. Are fruit and vegetable voucher policies cost-effective? European Review of Agricultural Economics, vol. 39, n° 5, pp. 771-795. l'article

Duvaleix-Treguer, S.; Hammoudi, A.; Rouached, L.; Soler, L.G., 2012. Firms'responses to nutritional policies. European Review of Agricultural Economics, vol. 39, n° 5, pp 843-877. l'article

Etile, F., 2012. La taxation nutritionnelle comme outil de santé publique : justifications et effets attendus. Cahiers de Nutrition et de Diététique, 47 (1): 25–34. l'article

Fardet, A.; Martin, J.F.; Touazi, D.; Caillavet, F.; Chardigny , J.M., 2012. Lipotropes from plant-based food supplied by a standard French diet /versus/ food guide pyramid recommendations: grain products are the best sources at lower cost, Journal of Food Composition and Analysis, vol. 28, n° 2, pp. 135-148. l'article

Ginon, E.; Chabanet, C.; Combris, P.; Issanchou, S., 2012. Are decisions in a real choice experiment consistent with reservation prices elicited with BDM 'auction'? The case of French baguettes. Food Quality and Preference, In press. l'article

Giraud-Héraud, E.; Hammoudi, A.; Hoffmann, R.; Soler, L.G., 2012. Joint private safety standards and vertical relation ships in food retailing. Journal of Economics and Management Strategy, 21 (1): 179-212, l'article

Grazia, C.; Hammoudi, A.; Hamza, O., 2012. Sanitary and phytosanitary standards: Does consumers’ health protection justify developing countries’ producers’ exclusion? Revue d'Etudes en Agriculture et Environnement , 93 (2): 145-170. l'article

Lhuissier, A., 2012. Frugality as a way of life - French rural workers and food during the second half of the nineteenth century. Food and Foodways, 20 (1): 31-52. Lhuissier, A., 2012. Weight-loss practices among working-class women. Food, Culture and Society, 15 (4): 645-666. l'article

Lhuissier, A., 2012. The Weight-loss Practices of Working Class Women in France, Food, Culture and Society, 15(4): 643-664. l'article

Lohéac, Y.; Combris, P.; Issanchou, S., 2012. Information nutritionnelle, choix et caractéristiques des consommateurs. Revue Française d'Economie, 26 (3): 29-68.

Meunier, G.; Ponssard, J.P., 2012. A Sectoral Approach Balancing Global Efficiency and Equity Environmental and Resource Economics, vol. 53, n° 4, pp. 533-552. l'article

Sanjuán, A.I.; Resano, H.; Zeballos, G.; Sans, P.; Panella-Riera, N.; Campo, M.M.; Khliji, S.; Guerrero, A.; Oliver, M.A.; Sañudo, C.; Santolaria, P., 2012. Consumers’ willingness to pay for beef direct sales. A regional comparison across the Pyrenees. Appetite, 58 (3): 1118-1127. l'article

Teyssier, S., 2012. Inequity and risk aversion in sequential public good games. Public Choice , 151 (1-2): 91-119.  l'article

Tichit, C., 2012. L’émergence de goûts de classe chez les enfants de migrants. Modèles concurrents de goûts et pratiques alimentaires. Politix, (97): 49-76.

Tsakiridou, E.; Mattas, K.; Bazoche, P., 2012. Consumers' response on the labels of fresh fruits and related implications on pesticide use. Food Economics, vol. 9, n° 1-2, pp. 129-134.  l'article

Vieux, F.; Darmon, N.; Touazi, D.; Soler, L.G., 2012. Greenhouse gas emissions of self-selected individual diets in France: Changing the Q23 diet structure or consuming less? Ecological Economics, 75: 91-101.  l'article

Direction d’ouvrages ou de revues

Bruegel, M., 2012. A Cultural history of food in the age of empire (1800 - 1900). Berg Publishers , Oxford ( GBR ), 282 p.

Ouvrages

Etievant, P.; Bellisle, F.; Bertin, E.; Chandon, P.; Dallongeville, J.; Etile, F.; Gojard, S.; Guichard, E.; Hébel, P.; Issanchou, S.; Kesse, E.; Raffin, S.; Padilla, M.; Rigal, N.; Romon-Rousseaux, M., 2012. Les comportements alimentaires. Choix des consommateurs et politiques nutritionnelles. Versailles (FRA): Editions Quae (Matière à Débattre - Décider).

Plessz, M., 2012. Le prix du marché : les générations et l'emploi en Europe centrale postcommuniste. Paris (FRA): Petra.

 Chapitres d’ouvrages

Bazoche, P.; Combris, P.; Giraud-Héraud, E.; Traversac, J.B., 2012. Willingness to Pay for Appellation of Origin: Results of an Experiment with Pinot Noir Wines in France and Germany. In: Giraud-Héraud, E.; Pichery, M.C.E., eds. Wine Econometrics. Palgrave MC Millan.

Bruegel, M., 2012. Food and politics: policing the street, regulating the market. In: Bruegel, M., ed. A Cultural History of Food in the Age of Empire (1800 - 1900). Oxford ( GBR ). Berg Publishers 87-105.

Bruegel, M., 2012. Locating foodways in the nineteenth century [Introduction]. In: Bruegel, M., ed. A Cultural History of Food in the Age of Empire (1800 - 1900). Oxford ( GBR ). Berg Publishers 1-26.

Chevet, J.M.; Lecocq, S.; Visser, M., 2012. Qualité, production et prix dans le Haut-Médoc de 1820 à 2009. Oeno 2011. Dunod, 32-39.

Depecker, T.; Lhuissier, A., 2012. Trémolières, Jean (1913-1976). Dictionnaire biographique des professeurs du CNAM (1945-1980).

Desquilbet, M.; Poret, S., 2012. Labelling and coexistence regulation of GMOs and non-GMOs: an economic perspective In: Bertheau, Y.; Davison, J., eds. GM and non-GM Food Supply Chains: Co-Existence and Traceability. Wiley Blackwell., 193-214.

Gojard, S., 2012. L'alimentation dans la prime enfance, un révélateur de modèles de l'enfance dans la France contemporaine. In: Bonnet, D.; Rollet, C.; de Suremain, C.E., eds. Modèles d'enfances. Successions, transformations, croisements. (FRA): Editions des archives contemporaines, 127-140.

Gryson, N.; Eeckhout, M.; Messéan, A.; Soler, L.G.; Lécroart, B.; Trouillier, A.; Le Bail, M.; Bez, J.; Bourgier, R.; Copeland, J.; Gylling, M.; Maciejczak, M.; Meglic, V.; Menrad, K.; Gabriel, A.; Stolze, M.; Tapia, C.; Ghezan, G.; Pelaez, V.; Rocha dos Santos, R., 2012. Empirical Analysis of Co-existence in Commodity Supply Chains In: Bertheau, Y., ed. GM and non-GM Food Supply Chains: Co-Existence and Traceability. Wiley Blackwell., 141-157.

Lecroart, B.; Mésséan, A.; Soler, L.G., 2012. Modelling and assessing the impact of the coexistence between GM and non-GM supply chains. The starch maize supply chain. In: Bertheau, Y., ed. GM and non-GM Food Supply Chains: Co-Existence and Traceability. Wiley Blackwell., 161-176.

Lhuissier, A., 2012. Alimentation populaire. In: Poulain, J.-P., ed. Dictionnaire des cultures alimentaires. Paris (FRA): PUF, 1536 p.

Lhuissier, A., 2012. Claude Grignon. In: Poulain, J.-P., ed. Dictionnaire des cultures alimentaires. Paris (FRA): PUF, 1536 p..

Vivier, G.; Tichit, C., 2012. Entourage familial et confiage. Enquête biographique et entourage. INED.

2011

Articles

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Ouvrages

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Direction d’ouvrages ou de revues

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Ouvrages

Alary, P.; Bazile, D.; De Bélizal, E.; Berland, S.; Besson, I.; Boulakia, S.; Caillavet, F.; Carraud, M.; Chapuis, R.; Charvet, J.-P.; Cogny, C.; Delfosse, C.; Deprez, C.; Duquenoy, A.; Dubriano, C.; Estebanez, J.; Griffon, M.; Huneau, J.-F., 2009. Nourrir les hommes : un dictionnaire Neuilly-sur-Seine (FRA: Editions Atlande (Références), 765 p.

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Ouvrages

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Combris, P.; Amiot-Carlin, M.J.; Baberger-Gateau, P.; Bouhsina, Z.; Caillavet, F.; Causse, M.; Chervin, C.; Chevassus-Lozza, E.; Codron, J.M.; Dallongeville, J.; Dauchet, L.; Delcourt, C.; Demigné, C.; Dosba, F.; Dupont, C.; Gurviez, P.; Martel, P.; Mauget, J.C.; Nicklaus, S.; Padilla, M.; Renard, C.; Requillart, V.; Roy, C.; Soler, L.G.; Verger, P.; Volatier, J.L.; Sabbagh, C.; Savini, I.; Fournier, D.; Champenois, A., 2008. Les fruits et légumes dans l'alimentation : enjeux et déterminants de la consommation. Editions Quae (Expertise Collective).

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Tichit, C.; Robette, N. 2008. Appréhender la composition familiale des ménages dans les enquêtes démographiques et de santé. CEPED (Collections du CEPED. Les Clefs pour).

 Chapitres d’ouvrages

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Giraud-Héraud, E.; Hammoudi, A.; Soler, L.G., 2008. Sicurezza alimentare, responsabilità e norme collettive. In: Grazia, C.C.; Green, R.C.; Hammoudi, A.C., eds. Qualità e sicurezza degli alimenti. Una rivoluzione nel cuore del sistema agroalimentare . Milan: Franco Angeli, 102-128.

Hammoudi, A.; Nguyen, H.H.; Soler, L.G., 2008. Coesistenza OGM / non OGM e controllo delle mescolanze nelle filiere. In: Grazia, C.C.; Green, R.C.; Hammoudi, A.C., eds. Qualità e sicurezza degli alimenti. Una rivoluzione nel cuore del sistema agroalimentare . Milan: Franco Angeli, 322-351.

Ronfort, C.; Sebillotte, C.; Meynard, J.M.; Souchere, V.; Martin, P., 2008. Foresight on land use evolution using a coherent set of possible future land use change scenarios. 8. European International Farming Systems Association (IFSA) Symposium. Empowerment of the rural actors: A renewal of the farming systems perspective. INRA Editions, 651-653.

Seabra-Pinto, A.; Combris, C.; Giraud-Héraud, E.; Barreiro, G.; Fragata, A., 2008. Valutazione sensoriale e disponibilità a pagare per la sicurezza alimentare. Qualità e sicurezza degli alimenti. Una rivoluzione nel cuore del sistema agroalimentare. 203-224.

Sylvander, B.; De Fontguyon, G.; Sans, P., 2008. Comment valoriser les quantités spécifiques des viandes bovines et ovines et des produits laitiers ? In: Béranger, C.; Bonnemaire, J., eds. Prairies, herbivores, territoires : quels enjeux ? Versailles (FRA): Editions Quae, 91-116.

2007

Articles

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Cardon, P., 2007. Vieillissement et délégation alimentaire aux aides à domicile : entre subordination, complémentarité et substitution. Cahiers d'Economie et Sociologie Rurales, (82-83): 139-166.

Chambolle, C.; Muniesa, L.; Ravon, M.A., 2007. Concentrations horizontales et puissance d'achat. Economie et Prévision, (178-179): 79-92.

Chevassus-Lozza, E.; Jacquet, F.; Persillet, V.; Tozanli, S.; M., H., 2007. Impact d’une libéralisation du commerce agricole entre l’Union européenne et la Turquie. Notes et Etudes Economiques, (28): 75-102.

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Hovelaque; Soler; Hafsa, 2007. Supply chain organization and e-commerce: a model to analyze store-picking, warehouse-picking and drop-shipping. 4OR, 5: 143-155.

Joly, C.; Maillot, M.; Caillavet, F.; Darmon, N., 2007. Aliments premier prix : peut-on les comparer aux aliments de marque ? Cahiers de Nutrition et de Diététique, 42 (1): 15-24.

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Ouvrages

Cardon, P.; Desanti, R., 2007. L’enquête qualitative en sociologie. Initiation et méthodes. Editions ASH (Collection ASH Etudiants)

Daidj, N.; Hammoudi, A., 2007. Le management stratégique par la théorie des jeux: une introduction. Lavoisier (Collection Mondialisation Hommes et Sociétés).

Lhuissier, A., 2007. Alimentation populaire et réforme sociale, les consommations ouvrières dans le second XIXe siècle. Editions Quae (Natures Sociales).

Chapitres d’ouvrages

Boizot-Szantai, C., 2007. Comportements et santé. In: Aurier, P.; Aigrain, P.; Brugière, F., eds. La consommation du vin en France : enquête Viniflhor-Université Montpellier 2, vague 2005. Volume 2 : Connaissance, opinions et comportements. 74-84.

Cardon, P., 2007. Les comportements d'emploi de femmes à l'épreuve de la comparaison. Le cas de l'agriculture franc-comtoise et andalouse. Métiers, identités professionnelles et genre. 149-164.

Etilé, F., 2007. Modes de vie et santé des jeunes. Une jeunesse difficile. Portrait économique et social de la jeunesse française. Paris: Editions ENS, 191-235.

Régnier, F., 2007. Comment la cuisine française s’approprie l’étranger : discours sur l’exotisme dans la presse féminine (1930-2000). Gastronomie et identité culturelle française. Discours et représentations (XIXe-XXIe siècles). Colloque international : Gastronomie et identité culturelle française. Discours et représentations (XIXe-XXIe siècles). Nouveau Monde Editions, 439-453.