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31326 Castanet Tolosan CEDEX - France

Dernière mise à jour : Mai 2018

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Economie Publique

UMR Economie Publique

Stephan Marette

img_marette

Marette Stephan
Researcher

stephan.marette@agroparistech.fr

Tel : +33 (0)1 30 81 53 61
Fax : +33 (0)1 30 81 53 68

UMR Économie publique
Avenue Lucien Brétignières
78850 Thiverval–Grignon
FRANCE

Research fields

Regulation, standards, labels, quality, food safety, nutrition, experimental economics.

 

Curriculum Vitae, with all publications

 

Project financed by Agence Nationale de la Recherche

Diet+
http://www6.inra.fr/dietplus_eng/

 

Publications
List of publications with abstracts, URL or full text generated by "Prodinra" (bibliographic database which lists the publications of INRA researchers)

 

Selected publications

2019

Castellari, E. ; Marette, S. ; Moro, D. ; Sckokai, P.
The Impact of Information on Willingness to Pay and Quantity Choices for Meat and Meat Substitute
in : Journal of Agricultural & Food Industrial Organization, (2019), vol. 17, n° 1. 6 p.
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Marette, S.
The Ambiguous Impact of Information Related to Fish Sustainability
To be published in : Journal of Agricultural and Food Industrial Organization, (2019)
More information

Marette, S.
Alimentation durable: un autre sujet de discorde ?
in : Telos, 25/02/2019.Article en ligne
More information, in french

Marette, S.
Consommation de viande : quelle place pour les substituts végétaux ?
in : The Conversation, 26/03/2019.
More information, in french

Marette, S.
Que faut-il manger pour préserver l'environnement ?
What should we eat to preserve the environment?
To be published in : L'Eléphant, (2019). 4 p.

Marette, S. ; Nabec, L. ; Durieux, F.
Improving Nutritional Quality of Consumers’ Food Purchases With Traffic-Lights Labels: An Experimental Analysis
Améliorer la qualité nutritionnelle des achats alimentaires des consommateurs avec des feux de signalisation : une analyse expérimentale
in : Journal of Consumer Policy, (2019). pp. 1-19
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Parise, F.;Marette, S.;Mezdour, S.
Qu’allons-nous manger demain ?
in : The Conversation, 04/03/2019. Podcast, 58'39'', mp3
More information, in french

Poquet, D. ; Ginon, E. ; Goubel, B. ; Chabanet, C. ; Marette, S. ; Issanchou, S. ; Monnery Patris, S.
Impact of a front-of-pack nutritional traffic-light label on the nutritional quality and the hedonic value of mid-afternoon snacks chosen by mother-child dyads
in : Appetite, (2019), vol. 143. 10p.
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Yokessa, M.; Marette, S.
A Tax Coming from the IPCC Carbon Prices Cannot Change Consumption: Evidence from an Experiment
in : Sustainability, (2019), vol. 11, n° 18. 20 p.
More information

Yokessa, M. ; Marette, S.
A Review of Eco-labels and their Economic Impact
Une revue sur les écolabels et leur impact économique
in : International Review of Environmental and Resource Economics, (2019), vol. 13, n° 1-2. pp. 119-163.
More information

 

2018

Marette, S.
Illegitimate or Legitimate Non-Tariff Measures
in : Journal of Agricultural & Food Industrial Organization, (2018), vol. 16, n° 2.
More information

Rutten, M. ; Achterbosch, T. J. ; de Boer, I. J. ; Cuaresma, J. C. ; Geleijnse, J. M. ; Havlík, P. ; Heckelei, T. ; Ingram, J. ; Leip, A. ; Marette, S. ; van Meijl, H. ; Soler, L. G. ; Swinnen, J. ; van't Veer, P. ; Vervoort, J. ; Zimmermann, A. ; Zimmermann, K. L. ; Zurek, M.
Metrics, models and foresight for European sustainable food and nutrition security: The vision of the SUSFANS project
Métrique, modèle et prévisions pour la soutenabilité du système alimentaire européen : le projet SUSFANS
in : Agricultural Systems, (2018), vol. 163. pp. 45-57.
More information

Yokessa, M. ; Marette, S.    
Que mettre dans son assiette pour manger « durable » ?
in : The Conversation, 2018
More information, in french

 

2017

Ay, J.-S. ; Chakir, R. ; Marette, S.
Distance Decay in the Willingness to Pay for Wine: Disentangling Local and Organic Attributes
in : Environmental and Resource Economics, (2017), vol. 68, n° 4. pp. 997-1019.
More information

Bruyere, O. ; Marette, S. ; Moyon, T. ; Nabec, L. ; Walrand, S.
AVIS de l’Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail relatif à « l’analyse de la pertinence en matière de nutrition de systèmes d’information nutritionnelle destinés au consommateur »
Maisons-Alfort : Anses, 2017. Rapport N° 2016-SA-0017. 44 p.
Download in pdf format, in french

Marette, S.;Issanchou, S.
Comportements alimentaires des mères et des enfants
http://www.inra.fr/Entreprises-Monde-agricole/Resultats-innovation-transfert/Toutes-les-actualites/Comportements-alimentaires

Marette, S.; Martin, C.;Bouillot, F.
Two Experiments in One: How Accounting for Context Matters for Welfare Estimates
in :Food Policy, (2017), vol. 66. pp. 12-24
More information

2016

Marette, S.
Quality, market mechanisms and regulation in the food chain
Qualité, mécanisme de marché, et réglementation
in : Bio-based and Applied Economics, (2016), vol. 5, n° 3. pp. 217-235.
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Marette, S.
Le risque alimentaire et son évaluation socio‐économique
Presented at « L'évaluation socioéconomique des risques naturels et sanitaires », 17 mars 2016, Paris.
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Marette, S.
Paternalisme et choix alimentaires
Paternalism and food choices
in : INRA Sciences Sociales,(Octobre 2016), n° 5/2015
pp. 1-4
Download in pdf format, in french

Marette, S.
Label proliferation and consumers’ confusion. The weak impact of sustainability labels on the value of chocolate
La prolifération des labels et la confusion des consommateurs : le faible impact des labels signalant la soutenabilité sur la valorisation du chocolat
in : SUSDIET newsletters N°4 — September 2016. pp.  5.
More information

Marette S.; Issanchou S.; Monnery-Patris S.; Ginon E.; Sutan A.
Are children more paternalistic than their mothers when choosing snacks?
in : Journal of Economic Psychology, (2016), vol. 55. pp. 61-76.
More information

Marette S.; Lusk J.; Norwood B.
Choosing for Others
in : Applied Economics, (2016), vol. 48, n° 22. pp. 2093-2111.
More information

 

2015

Beghin J.C.; Disdier, A.C.; Marette, S.
Trade Restrictiveness Indices in Presence of Externalities: An Application to Non-Tariff Measures
in : Canadian Journal of Economics, (2015), vol. 48, n° 4. pp. 1513–1536.
More information

Crépet, A.;Papadopoulos, A.; Elegbede, C.F.; Ait-Dahmane, S.; Loynet, C.; Millet, G.; Van Der Brempt, X.; Bruyère, O.; Marette, S.; Moneret-Vautrin, D.A.
Mirabel, an integrated project for risk and cost/benefit analysis of peanut allergy
in : Regulatory Toxicology and Pharmacology, (2015), vol. 71, n° 2. pp. 178–183.
More information

Marette, S.
Non-Tariff Measures when Alternative Regulatory Tools can be Chosen
Mesures Non-Tarifaires quand différents instruments de réglementation peuvent être choisis
in : Journal of Agricultural and Food Industrial Organization. (2015), vol. 13. pp.1-17.
More information

Roosen, J.;Bieberstein, A.;Blanchemanche, S.;Goddard, E.;Marette, S.;Vandermoere, F.
Trust and willingness to pay for nanotechnology food
Confiance et dispositions à payer pour les nanotechnologies dans l’alimentation
in : Food Policy, (2015),vol. 52. pp. 75–83.
More information

 

2014

Marette, S.
Social Damage
in : Encyclopedia of Law and Economics, Alain Marciano (éd.), Giovanni Battista Ramello (éd.). New-York : Springer, 2014. ISBN : 978-1-4614-7883-6.pp. 1-3.
More information

Drescher L.; Roosen J.; Marette, S.
The effects of traffic light labels and involvement on consumer choices for food and financial products
in : International Journal of Consumer Studies, (2014), vol. 38. pp. 217–227.
More information

Lusk J.; Marette, S.; Norwood, B.
The Paternalist Meets His Match
in : Applied Economic Perspectives & Policy, (2014), vol. 36. pp. 61–108.
More information

Marette S.
Economics Benefits Coming from the Absence of Labels Proliferation
in : Journal of Agricultural and Food Industrial Organization,(2014), vol. 12, n° 1. pp. 1-9.
More information

Marette, S.; Millet, G.
Economic Benefits from Promoting Linseed in the Diet of Dairy Cows for Reducing Methane Emissions and Improving Milk Quality
in : Food Policy, (2014), vol. 46. pp. 140–149.
More information

Marette, S.; Issanchou, S.; Monnery-Patris, S.; Ginon, E.; Sutan, A.
Impact d’une information nutritionnelle sur le choix de goûters pour soi ou pour autrui : les enfants sont-ils plus « paternalistes » que leur mère ?
in : Nutrition Clinique et Métabolisme, (2014), vol. 28, n° S50-S51.
More information

Rousu M. C.; Marette, S.; Thrasher, J. F.; Lusk, J. L.
The Economic Value to Smokers of Graphic Warning Labels on Cigarettes: Evidence from Combining Market and Experimental Auction Data
in : Journal of Economic Behavior & Organization, (2014), vol. 108. pp 123–134.
More information

 

 

2013

Beghin, J.C.; Disdier, A.C.;Marette, S.
The Economics & Potential Protectionism of Food Safety Standards & Inspections. An Application to the U.S. Shrimp Market
in : Non-Tariff Measures with Market Imperfections: Trade & Welfare Implications in the Frontiers of Economics & Globalization series, J.C. Beghin, ed.. Emerald Press : 2013. Vol. 12, Cha. 2. pp.43-71.

Beghin, J.C.; Disdier, A.C.;Marette, S.; van Tongeren, F.
A Cost-Benefit Approach for the Assessment of Non-Tariff Measures in International Trade
in : Non-Tariff Measures with Market Imperfections: Trade & Welfare Implications in the Frontiers of Economics & Globalization series, J.C. Beghin, ed.. Emerald Press : 2013. Vol. 12, Chap. 1. pp.15-41.

Bieberstein, A.;Roosen, J.;Marette, S.;Blanchemanche, S.;Vandermoere, F.
Consumer Choices for Nano-Food and Nano-Packaging in France and Germany
in : European Review of Agricultural Economics (2013), vol. 40, n° 1. pp. 73–94.
More information

Disdier, A.C.;Marette, S.
Globalisation Issues and Consumers’ Purchase Decisions for Food Products: Evidence from a Lab Experiment
in : European Review of Agricultural Economics (2013), vol. 40, n° 1. pp. 23–44.
More information

Disdier, A.C.;Marette, S.;Millet, G.
Are consumers concerned about palm oil? Evidence from a lab experiment
Les consommateurs sont ils concernés par l'huile de palme? Résultats d'une expérience en laboratoire
in : Food Policy, (2013), vol. 43. pp. 180–189.
More information

Marette, S.
The Strategy of One Firm Offering a New Product with Willingness to Pay Elicited in the Lab
in : Agribusiness, (2013), vol. 29, n° 3. pp. 361–376.
More information

Marette S.;Blanchemanche, S.;Roosen, J.
Multiple equilibria with a multiple price list
Equilibres multiples et questionnaires à prix multiples
in : Applied Economics Letters, (2013), vol. 20, n° 8. pp. 809-812.
More information

Marette, S.; Messéan, A.; Penaud, A.; Pinochet, X.; Ruck, L.
Economic gains and Integrated Pest Management: An application to the Sclerotinia and the Canola Crop
in : Integrated Control in Oilseed Crops IOBC-WPRS Bulletin, (2013), Vol. 92. pp. 179-190.

Yue, C.; Marette, S.; Beghin, J.C.
How to Promote Quality Perception in Wine Markets: Brand Advertising or Geographical Indication?
in : Non-Tariff Measures with Market Imperfections: Trade & Welfare Implications in the Frontiers of Economics & Globalization series, J.C. Beghin, ed.. Emerald Press : 2013. Vol. 12, Chap. 3. pp.73-98.

 

2012

Beghin J.; Disdier, A.C.; Marette, S.; van Tongeren, F.
Measuring Costs and Benefits of Non-Tariff Measures
in : World Trade Review, (2012), vol. 11, n°3. pp. 356-375.
More information

Disdier,A.C.; Marette, S.
How do consumers in developed countries value the environment and workers’ social rights in developing countries?
Comment les consommateurs dans les pays développés valorisent l’environnement et les droits sociaux dans les pays en développement.
in : Food Policy, (2012), vol. 37, n° 1. pp. 1-11.
More information

Lusk, J.L.;Marette, S
Can Labeling and Information Policies Harm Consumers?
Une politique d’étiquetage peut-elle desservir les consommateurs ?
in : Journal of Agricultural and Food Industrial Organization,(2012), vol. 10, n° 1. pp.1-13.
More information

Marette, S.; Disdier, A.C.
Taxes, minimum-quality standards and/or product labeling to improve environmental quality and welfare: Experiments can provide answers
in : Journal of Regulatory Economics, (2012), vol.41, n° 3. pp. 337-357.
More information and Appendix in pdf format

Marette, S.; Messéan, A.; Millet, G.
Consumers’ willingness to pay for eco-friendly apples under different labels: Evidences from a lab experiment
La disposition à payer des consommateurs pour des pommes respectant l'environnement signalés par différents labels: les résultats d'une expérience en laboratoire
in : Food Policy, (2012), vol. 37, n° 2. pp. 151-161
More information

Marette, S.; Roe, B.E.; Teisl, M.
The welfare impact of food pathogen vaccines
L'impact sur le bien-être d'un vaccin contre les pathogènes d'origine alimentaire
in : Food Policy, (2012), vol. 37, n° 1. pp. 86-93.
More information

Marette, S.; Roe, B.E.; Teisl, M.
The Consequences of a Human Food Pathogen Vaccine on Food Demand: A Calibrated Partial-Equilibrium Analysis of the U.S. Beef Market
Les conséquences d’un vaccin contre les maladies pathogènes d'origine alimentaire : un modèle calibré d’équilibre partiel sur le marché de la viande de boeuf aux Etats-Unis
in : Australian Journal of Agricultural and Resource Economics,(2012), vol. 56, n° 3. pp. 366–384.
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Matin A.; Goddard, E.; Vandermoere, F.; Blanchemanche, S.; Bieberstein, A.; Marette, S.;Roosen, J.
Do environmental attitudes and food technology neophobia affect perceptions of the benefits of nanotechnology?
Les peurs alimentaires affectent-elles la perception des bénéfices liées aux nanotechnologies ?
in : International Journal of Consumer Studies, (2012), vol. 36, n° 2, pp. 149–157.
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2011

Babcock, B.A. ; Marette, S. ; Tréguer, D.
Opportunity for profitable investments in cellulosic biofuels
Quelles opportunités pour des investissements profitables liés aux biocarburants cellulosiques ?
in : Energy policy, (2011), vol. 39, n° 2. pp. 714-719.
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Bieberstein, A. ; Blanchemanche, S. ; Marette, S. ; Roosen, J. ; Vandermoere, F.
Des consommateurs entre indifférence et méfiance : comportements français et allemands face à une possible introduction des nanotechnologies dans le secteur agro-alimentaire.
Consumers between indifference and distrust: French and German behaviors regarding a possible introduction of nanotechnologies in food
in : INRA Sciences Sociales, (2011), n° 1. 4p.
Donwload in pdf format

Combris P.; Disdier, A.C.; Marette.,S.
Développement durable et comportement des consommateurs
in : INRA Sciences Sociales, (2011), n° 2-3. 4 p.
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Marette, S.
Karpik, Lucien. Valuing the unique: the economics of singularities. Princeton, Princeton University Press, 2010, 296 p. [Compte rendu d'ouvrage]
in : European Review of Agricultural Economics, (2011), vol. 38, n° 1. pp160-162.
More information

Marette, S.; Roosen, J.
Bans and Labels with Controversial Food Technologies
Interdiction ou labellisation en présence d'aliments utilisant des technologies controversées
in : The oxford handbook of the economics of food consumption and policy, Lusk, J.L. (ed.), Roosen, J. (ed.), Shogren, J. (ed.). Oxford : Oxford University Press, 2011. - pp. 499-519, chap. 19. - ISBN : 978-0-1995-6944-1

Marette, S.; Roosen, J.; Blanchemanche, S.
The Combination of lab and field experiments for benefit-cost analysis
La combinaison d'une expérience de laboratoire et de terrain pour la réalisation d'analyse bénéfices-coûts
in : Journal of Benefit - Cost Analysis, (2011), vol. 2, n° 3. pp. 1-34.
More information (Free access with password)

Roosen, J., Bieberstein, Marette, S., Blanchemanche, S., Vandermoere, V
The effect of information choice and discussion on consumers' willingness to pay for nanotechnologies in food
L'effet du choix d'information et de discussions sur la disposition à payer des consommateurs pour des nanotechnologies dans l'alimentation
in : Journal of Agricultural and Resource Economics, (2011), vol. 36, n° 2. pp. 364-374.

Roosen, J.; Marette, S.
Making the ‘right’ choice based on experiments: regulatory decisions for food and health
Faire les bons choix à partir de l'économie expérimentale : décisions réglementaires concernant l’alimentation et la santé
in : European Review of Agricultural Economics, (2011), vol. 38, n° 3. pp. 361-381.
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Vandermoere, F.; Blanchemanche, S.; Bieberstein, A.; Marette, S.; Roosen, J.
The public understanding of nanotechnology in the food domain: the hidden role of views on science, technology and nature
La compréhension par le public des nanotechnologies dans le domaine alimentaire
in : Public Understanding of Science, (2011), vol. 20, n° 2. pp. 195-206.
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2010

Blanchemanche, S. ; Marette, S. ; Roosen, J. ; Verger, P.
" Do not eat fish more than twice a week": Rational choice regulation and risk communication, uncertainty transfer from risk assessment to public
" Ne mangez pas de poisson plus de deux fois par semaine " : Réglementation et communication des risques, transfert de l’incertitude de l’évaluation du risque vers le public
in : Health, Risk and Society, (2010), vol. 12, n° 3. pp. 271-292
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Disdier, A-C.; Marette, S.
The Combination of Gravity and Welfare Approaches for Evaluating Non-Tariff Measures
La combinaison d’approches gravitaires et de bien-être pour évaluer les barrières non-tarifaires
in : American Journal of Agricultural Economics, (2010), vol. 92, n° 3. pp. 713-726.
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Lusk, J.L.; Marette, S.
Welfare effects of food labels and bans with alternative willingness to pay measures
Effets d’un label ou d’une interdiction d’un produit sur le bien-être avec des mesures alternatives concernant les dispositions à payer
in : Applied Economic Perspectives and Policy, (2010), vol. 32, n° 2. pp. 319-337.
More information

Marette, S.
Consumer confusion and multiple equilibria
Confusion des consommateurs et équilibre multiple
in : Economics Bulletin, (2010), vol. 30, n° 2. pp. 1120–1128.
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Marette S.; Beghin, J.C.
Are Standards Always Protectionist? Review of International
Les standards sont-ils toujours protectionnistes ?
in : Review of International Economics, (2010), vol. 18, n° 1. pp. 179-192.
More information

Marette, S. ; Lusk, J.L. ; Roosen, J
Welfare impact of information with experiments: the crucial role of the price elasticity of demand
Impact de l’information sur le bien-être et expérience : le rôle de l'élasticité de la demande par rapport au prix
in : Economics Bulletin, (2010), vol. 30, n° 2. pp. 1585-1593
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Marette S.; Roosen, J.; Blanchemanche, S.; Feinblatt-Mélèze, E.
Functional food, iucertainty and consumers’ choices: a lab experiment with enriched yogurts for lowering cholesterol
Alimentation fonctionnelle, incertitude et choix des consommateurs : une expérience en laboratoire avec des yaourts réduisant le cholestérol
in : Food Policy, (2010), vol. 35, n° 5. pp. 419–428.
More information

Roosen, J. ; Marette, S. ; Blanchemanche, S.
Value elicitation using BDM and a discrete choice mechanism
Détermination des dispositions à payer avec un mécanisme de Becker-DeGroot-Marschak (BDM) ou un mécanisme de choix discret
in : Economics Bulletin, (2010), vol. 30, n° 2. pp. 1554-1563
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Vandermoere, F.; Blanchemanche, S.; Bieberstein, A.; Marette, S.; Roosen, J.
The morality of attitudes toward nanotechnology: About God, techno-scientific progress, and interfering with nature
Nanotechnologies et attitude morale : le lien entre la croyance religieuse, la perception de nature et le progrès scientifique
in : Journal of Nanoparticle Research, (2010), vol. 12, n° 2. pp. 373-381.
More information

van Tongeren, F.; Disdier, A.C.; Komorowska, J.; Marette, S.; von Lampe, M.
Case studies of costs and benefits of non-tariff measures: cheese, shrimp and flowers
Etudes de cas sur les coûts et bénéfices des mesures non tarifaires : fromage, crevette et fleurs
Paris : OCDE, 2010. OECD Food, Agriculture and Fisheries Working Papers, n° 28. 79 p.
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Velthuis, A. ; Verbeke, W. ; Marette, S.
Food quality, food safety and certification
Qualité alimentaire, sécurité alimentaire et certification
in : EU policy for agriculture, food and rural areas, Oskam, A. (éd.); Meester, G. (éd.) and Silvis, H. (éd.). - Wageningen : Wageningen Academic Publisher, 2010. ISBN : 978-9-0868-6118-7 pp. 285-295

 

2009

Costa, S.; Ibanez, L.; Loureiro, M.L.; Marette, S.
Quality promotion through eco–labeling: introduction to the special issue
Promotion de la qualité et écolabels : introduction au numéro spécial
in : Journal of Agricultural and Food Industrial Organization, vol. 7, n°2, "Quality promotion through eco–labeling". pp. 1–8
More information

Crespi, J.M. ; Marette, S.
The pro–competitive effect of demand enhancing check–off programs
Les effets pro–compétitifs de dépenses mutualisées entre producteurs
in : American Journal of Agricultural Economics, 2009, vol. 91, n° 2. pp. 389–401.
More information

Crespi, J.M. ; Marette, S.
Quality, Sunk Costs and Competition
Qualité, coûts non–recouvrables et concurrence
in : Review of Marketing Science, 2009, vol. 7 , article 3. 34 p.
More information

Marette, S.
Can foreign producers benefit from geographical indications under the new european regulation?
Les producteurs étrangers peuvent–ils bénéficier de la nouvelle réglementation concernant les indications géographiques ?
in : Estey Centre Journal of International Law and Trade Policy, 2009, vol. 10, n° 1. pp. 65–76.
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Marette, S.
Quels instruments économiques de régulation de la qualité: ? Marchés et réglementation dans le secteur agro–alimentaire
Wich tools for regulating quality? Market and regulation for the agri–food sector
in : INRA Sciences Sociales Recherches en Economie et Sociologie Rurales, 2009, n° 1. pp. 1–4.
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Marette, S.
Information santé et substitution entre poissons : les leçons d’expérimentation en laboratoire et sur le terrain
Health information and substitution between fish: Lessons from laboratory and field experiments
in : Bibliomer,Veille bibliographique à l’intention des acteurs de la filière produits de la mer, Gérard, A. (Directeur de publication) ; Etienne, M. (Rédacteur en chef). IFREMER, Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer (FRA). n° 45, mars 2009. Fiche 2009–4727. pp. 41–42

Marette, S.; Roosen, J.; Bierberstein, A.; Blanchemanche, S.; Vandermoere, F.
Impact of environmental, societal and health information on consumers’ choices for nanofood
Choix des consommateurs pour les nanotechnologies et information sur l’environnement, la société et la santé
in : Journal of Agricultural and Food Industrial Organization, (2009), vol. 7, n° 2. pp. 1– 27.
More information

Roosen, J. ; Marette, S. ; Blanchemanche, S. ; Verger, P.
Does health information matter for modifying consumption? A field experiment measuring the impact of risk information on fish consumption
L’information importe–t–elle pour modifier la consommation ? Une expérience de terrain mesurant l’impact sur la consommation de poisson d’une information sur les risques
in : Review of Agricultural Economics, 2009, vol. 31, n° 1. pp. 2–20.
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Van Tongeren, F.; Beghin, J.; Marette, S.
A cost–benefit framework for the assessment of non–tariff measures in agro–food trade
L’analyse coût–bénéfice et l’évaluation des barrières non–tarifaires
Paris : OCDE, 2009. 73 p. Documents de travail de l’OCDE sur l’alimentation, l’agriculture et les pêcheries, n° 21
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2008

Marette, S.
Standards and labels
Standards et labels
in : Economics Bulletin, 2008, vol. 12, n° 2. pp. 1–7.
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Marette, S.
Is a minimum quality standard socially optimal?
Un standard minimal de qualité est–il socialement optimal ?
in : Economics Bulletin, 2008, vol. 12, n° 38. pp. 1–8.
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Marette, S.;Clemens, R.;Babcock, B.
The recent international and regulatory decisions about geographical indications
Les récentes décisions internationales et réglementaires concernant les indications géographiques
in : Agribusiness, 2008, vol. 24, n° 4. pp. 453–472.
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Marette, S.;Roosen, J.;Blanchemanche, S.
Taxes and subsidies to change eating habits when information is not enough: an application to fish consumption
Taxes et subventions, quand l’information n’est pas suffisante pour changer les habitudes alimentaires : une application au secteur du poisson
in : Journal of Regulatory Economics, 2008, vol. 34, n° 2. pp. 119–143.
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Marette, S.;Roosen, J.;Blanchemanche, S.
Health information and substitution between fish: lessons from laboratory and field experiments
Information sur la santé et substitution entre poissons : les leçons d’expérimentations de laboratoire et de terrain
in : Food Policy, 2008, vol. 33, n° 3. pp. 197–208.
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Marette, S.;Roosen, J.;Blanchemanche, S.;Verger, P.
The choice of fish species: an experiment measuring the impact of risk and benefit information
Le choix d’espèces de poisson : une expérience mesurant l’impact de l’information sur les risques et les bénéfices
in : Journal of Agricultural and Resource Economics, 2008, vol. 33, n° 1. pp. 1–18.
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Verger, P.;Khalfi, N.;Roy, C.;Blanchemanche, S.;Marette, S.;Roosen, J.
Balancing the risk of dioxins and PCBs and the benefit of long–chain polyunsaturated fatty acids of the n–3 variety for French fish consumers in western coastal area
L’équilibre pour les consommateurs français entre les risques liés aux dioxines et les bénéfices liés aux omégas 3
in : Food Additives and Contaminants, 2008, vol. 25, n° 6. pp. 765–771
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2007

Blanchemanche, S. ; Marette, S. ; Roosen, J. ; Verger, P.
Gestion du risque et information des consommateurs : l’exemple du methyle-mercure dans le poisson
Risk management and consumers’ information: the methylmercury in fish
in : INRA Sciences Sociales Recherches en Economie et Sociologie Rurales. 2007, n° 1, pp. 1–4.
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Lence, S.H. ; Marette, S. ; Hayes, D.J. ; Foster, W.
Collective marketing arrangements for geographically differentiated agricultural products: Welfare impacts and policy implications
Organisation collective pour la promotion de produits différenciés géographiquement : impact sur le surplus collectif et implications réglementaires
in : American Journal of Agricultural Economics. 2007, vol. 84, n° 9, pp. 947–963.
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Marette, S.
Minimum safety standard, consumer's information and competition
Standard minimal de sécurité, information des consommateurs et concurrence
in : Journal of Regulatory Economics. 2007, vol. 32, n° 3, pp. 259–285.
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Marette, S.
The financing of safety controls
Le financement des contrôles de sécurité
in : Economie publique, 2006. n° 18–19, pp. 2–29.
Online 17th, october 2007
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Marette, S. ; Clemens, R. ; Babcock, B.A.
UE/Etats–Unis : conflit à l’OMC
A EU/US row at the WTO
in : Courrier de la Planète. 2007, n° 83, pp. 40–44.

Roosen, J. ; Marette, S. ; Blanchemanche, S. ; Verger, P.
The effect of product health information on liking and choice
L’effet de l’information santé sur les goûts et les choix des consommateurs
in : Food Quality and Preference. 2007, vol. 18, n° 5, pp. 759–770.
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Verger, P. ; Houdart, S. ; Marette, S. ; Roosen, J. ; Blanchemanche, S.
Impact of a risk-benefit advisory on fish consumption and dietary exposure to methylmercury in France
Impact d’une recommandation risque/bénéfice sur la consummation de poisson et l’exposition au méthyle–mercure en France
in : Regulatory Toxicology and Pharmacology. 2007, vol. 48, n° 3, pp. 259–269.
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2006

Blanchemanche, S.;Marette, S.;Roosen, J.; Verger, P.
Food Risk Management and Regulatory Experiments. The Case of Methylmercury in Fish
Gestion des risques et réglementation. Le cas du méthylmercure dans le poisson
VALDOR Symposium, « VALues in Decisions On Risk, 2006 », Stockholm, 2006/05/14;2006/05/18. 8 p.

Marette, S.
The Labels in Agriculture, their Impact on Trade and the Scope for International Policy Action
Les labels en agriculture et leur impact sur le commerce international
in : Grote, U. (éd.); Basu, A.K. (éd.); Chau, N.H. (éd.). New Frontiers in Environmental and Social Labeling. New–York, Springer, 2006. pp. 151–168.

Marette, S.;Plavinet, J.P.;Crespi, J.
La politique communautaire dans le domaine de l’eau et l’application du principe pollueur–payeur en France
European water policy and the polluter-payer principle in France
in : Brun, A (éd.);Lasserre, F. (éd.) Les Politiques de l’eau. Québec, Les Presses de l’Université du Québec, 2006. pp. 91–110.

 

2005

Brun, A.;Marette, S.
Le financement et l’organisation de la police de l’eau en France
The Financing of inspection for water quality in France
in : Risques, les cahiers de l'assurance, n°. 62. pp 158–167.

Coestier, B.;Gozlan, E.;Marette, S.
On Food Companies Liability for Obesity
Sur la responsabilité de l’industrie agro–alimentaire dans les problèmes d’obésité
in : American Journal of Agricultural Economics, vol. 87, n° 1. pp. 1–14.
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Crespi, J.M.;Marette, S.
Eco–labelling economics: is public involvement necessary ?
L’implication de la puissance publique est–elle nécessaire pour les écolabels ?
in : Environment, Information and Consumer Behaviour, Krarup, S. (éd.);Russel, C.S. (éd.). – Cheltenham : Edward Elgar, 2005. – pp. 93–109. (New horizons in environmental economics). ISBN : 1-8454-2011-X

Marette, S.;Gozlan, E.;Coestier, B.
On the limitation of penalties and the non-equivalence of penalties and taxes
Sur les limites de la responsabilité civile et la non–équivalence entre pénalités et taxes
in : European Journal of Law and Economics, 2005/01, vol. 19, n° 1. pp. 135–151
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Marette, S.
Un seul ministère avenue de Ségur
One Ministry Avenue de Ségur
in : Les Echos, 2005/05/18, n° 19415, pp. 15
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Marette, S.;Crespi, J.M.
The Financing of Regulatory Agencies
Le financement des agences réglementaires
in : Journal of Regulatory Economics, vol. 27, n° 1. pp. 95–113

 

2004

Coestier, B.;Marette, S.
Economie de la qualité
Economy of quality
Paris : La Découverte, 2004, 121 p. (Repères, n° 390). - ISBN : 2-7071-4144-5

Gozlan, E.;Harmand, C.;Marette, S.
La communication des entreprises françaises sur les risques environnementaux : Une analyse de l’information diffusée sur Internet en 2003
French firms’ information strategies about environmental risks: an investigation of th Website information published in 2003
in : Risques, 2004/09, n° 59. pp. 154–166

Drogué, S.;Marette, S.;Ramos, M.P.
Product Differentiation and trade: an example from the beef sector
Différentiation des produits et commerce : l’exemple du secteur viande bovine
International conference on policy modeling, à Paris, 2004/06/30;2004/07/02. 18 p.

 

2003

Marette, S.;Zago, A.
Advertising, collective action and labeling in the European wine markets
Publicité et action collective sur le marché du vin européen
in : Journal of Food Distribution Research, 2003/11, vol. 34, n° 3. pp. 117-126.

Crespi, J.;Marette, S.
Some Economic Implications of Public Labeling
Analyse économique des labels publics
in : Journal of Food Distribution Research, 2003/11, vol. 34, n° 3. pp. 83-94.

Marette S., Bureau J.-C., Coestier B., Gozlan E.
Regulating Food Safety in the European Union
Réglementation de la sécurité alimentaire au sein de l’Union européenne
New Approaches to Food-Safety Economics, Velthuis A. G. J. (sous la dir.), Unnevehr L. J. (sous la dir.), Hogeveen H. (sous la dir.), Huirne R. B. M. (sous la dir.). Dordrecht : Kluwer Academic Publishers, 2003. pp. 91-106

Marette S., Raynaud E.
Applications du droit de la concurrence au secteur agroalimentaire
Antitrust and Agribusiness
in : Économie Rurale, n° 277-278, 2003/09. pp. 9-22

Buccirossi P., Marette S., Schiavina A.
Les grandes décisions de la Commission européenne dans le domaine de l’alimentaire
Great decisions of the European Commission in the field of the food one
in : Économie rurale, 2003/09. n° 277-278. pp. 218-221

Marette S., Crespi J.
Can Quality Certification Lead to Stable Cartels ?
La certification peut-elle conduire à des cartels stables ?
in : Review of Industrial Organization, 2003/08, vol. 23, n° 1. pp. 43-64

Crespi J.-M., Marette S.
Are uniform assessments for generic advertising optimal if products are differentiated ?
Un financement uniforme de la publicité générique est-il efficace en présence de produits différenciés ?
in : Agribusiness, 2003, vol. 19, n° 3. pp. 367-377

Brun A., Marette S.
Le bilan d’un contrat de rivière : le cas de la Reyssouze
The Assessment of a River Agreement : the Case of the River Reyssouze
in : Économie rurale, n° 275, 2003. pp. 30-50

Marette S.
Politique de la concurrence et secteur agro-alimentaire dans l’Union européenne
Competition policy and agro-food Sector in the European Union
in : Inra Sciences Scociales, n° 4-02, 2003. pp. 1-4

Crespi J.-M., Marette S.
« Does Contain » vs. « Does Not Contain » : Does it matter which GMO Label is Used ?
Le type de labal concernant les organismes génétiquement modifiés importe-t-il ?
in : European Journal of Law and Economics, vol. 16, n° 3, 2003. pp. 327-344

 

2002

Coestier B., Gozlan E., Marette S.
Prevention for Product Safety, Limited Liability and Market Structure
Prévention pour la sécurité des papiers, responsabilité civile limitée et strucutre de marchés
2002 - 25 p., 5. Conférence INRA IDEI : Industrial Organization and the Food Processing Industry Toulouse (FRA) 2002/06/14 ; 2002/06/15

Buccirosi P., Marette S., Schiavina A.
Competition Policy and the Agribusiness Sector in the European Union
Politique de la concurrence dans le secteur de l’agro-alimentaire en Europe
2002 - pp. 373-397 - European Review of Agricultural Economics, 29, 3

Crespi J., Marette S.
Generic Advertising and Product Differentiation
La publicité générique et la différenciation des produits
2002 - pp. 691-701 - American Journal of Agricultural Economics, 84, 3

Bureau J.-C., Coestier B., Gozlan E., Marette S.
Regulating Food Safety in the European Union
La réglementation de la sécurité alimentaire au sein de l’Union européenne
Wageningen (NLD) : Wageningen University, 2002 - 13 p. - Workshop on New approaches to Food Safety Economics, Wageningen (NLD) 2002/04/15 ; 2002/04/19

Bureau J.-C., Jones W., Gozlan E., Marette S.
Issues in Demand for Quality and Trade
Le commerce international et les problèmes de qualité des produits
pp. 3-32 - in : Krissoff B., Bohman M., Caswell J. A., Global Food Trade and Consumer Demand for Quality - New York (USA) : Kluwer Academic Publishing, 2002 - 252 p.

Borzeix V., Marette S.
Les effets indirects des monopoles en matière de protection et de subvention
Indirect effects of state trading : a tariff/subsidy equivalent
2002 - pp. 19-28 - Économie rurale, 267 : Échanges agricoles et négociations internationales

Mahé L. P., Marette S.
L’éthique et les échanges agro-alimentaires : principes et réalités
Ethic and food trade : principles and realities
2002 - pp. 73-83 - Économie rurale, 271 : Questions d’éthique économique et sociale

Bureau J.-C., Marette S.
Food safety, consumers’ preferences and international trade rules
Sécurité alimentaire, préférences des consommateurs et réglementation internationale du commerce
pp. 179-207 - in : Bhalla G. S. (éd.), Racine J. L. (éd.), Landy F. (éd.) Agriculture and the World trade organization : indian and french perspectives -Paris (FRA) : Éditions de la Maison des Sciences de l’Homme, 2002 - Non paginé

 

2001

Bureau J.-C., Gozlan E., Marette S.
La regolamentazione della qualità dei prodotti e la legittimità delle barriere commerciali
La réglementation de la qualité des produits et la légitimité de barrières commerciales
Product quality regulation and the rationale for trade barriers
Questione Agraria (ITA), n° 1, 2001, pp.

Bureau J.-C., Wayne J. Gozlan E., Marette S.
Issues in demand for quality and trade
Demande des consommateurs, qualité des produits et échange international
In : Krissoff B. (éd.), Bohman M. (éd.), Caswell J .A. (éd.). - Global food trade and consumer demand for quality - Dordrecht (NLD) : Kluwer Academic Publishers, 2001, pp.

Crespi J., Marette S.
Politique de label et commerce international
Public labelling and trade
49. Congrès annuel de l’AFSE, Paris, 2000/09/21 ; 2000/09/22 - Université Panthéon-Sorbonne, AFSE. Association Française de Science Économique, Paris - Revue Économique, vol. 52, n° 3 « Développements récents de l’analyse économique 2000 », 2001/05, pp. 665-672

Crespi J., Marette S.
How should food safety certification be financed ?
Comment la certification devrait être financée ?
American Journal of Agricultural Economics (USA), vol. 83, n° 4, 2001/11, pp. 852-861

Coestier B., Marette S.
Marchés financiers et information
Financial markets and information
Cahiers Français, n° 301 « Bourse et marchés financiers », 2001, pp. 31-37

 

2000

Bureau J.-C., Marette S.
Accounting for consumers’ preferences in international trade rules
Conference : Incorporating science, economics, sociology and politics in sanitary and phytosanitary standards in international trade, Irvine (USA), 1999/01/25-27 - NRC, National Research Council, BARN. Board on Agriculture and Natural Resources, Washington DC (USA) - In : Incorporating science, economics, and sociology in developing sanitary and phytosanitary standards in international trade : proceedings of a conference, 290 p. - Washington DC (USA) : National Academy Press, 2000, pp. 170-198, chap. 7

Bureau J.-C., Marette S., Gozlan E.
Consumers concerns and the legitimacy of barriers to trade
Symposium de l’Association sur la réglementation de la sécurité des aliments, Rome (ITA), 2000/10/31 - Université La Sapienza, Institut A. Cervi, Association « Manlio Rossi-Doria », Rome (ITA) - 2000, 23 p.

Gozlan E., Marette S.
Commerce international et qualité des produits
Économie Internationale, n° 81, 2000, pp. 43-63

Marette S., Bureau J.-C., Gozlan E.
Product safety provision and consumers’ information
Australian Economic Papers (GBR), vol. 39, n° 4, 2000/12, pp. 426-441

Coestier B., Marette S.
Sécurité alimentaire : responsabilité et réglementation
Risques, n° 43 « Le nouveau partage des risques dans l’entreprise », 2000, pp. 99-103

Gozlan E. (Sous la direction de P. Picard, J.-C. Bureau et S. Marette)
Commerce international et sécurité des produits
Thèse de doctorat : Sciences économiques - Université Paris 10, Nanterre - 2000/03/17, 225 p.

 

1999

Bureau J.-C., Gozlan E., Marette S.
Quality signaling and international trade in food products
Qualité signalée des produits alimentaires et commerce international
Université Paris 10, THEMA. Théorie Économique Modélisation et Applications, Nanterre - 1999/06, 35 p. - (Cahier du THEMA ; 99-13)

Bureau J.-C., Gozlan E., Marette S., De Fontguyon G., Porin F.
Le différend entre l’Union européenne, les États-Unis et le Canada sur la viande bovine hormonée
The case of European Union, United-States and Canada trade dispute on beef
Revue de la Concurrence et de la Consommation, n° 109, 1999/05, pp. 28-31
Également paru dans : INRA Sciences Sociales, 3, 1998/10, 4 p.

Bureau J.-C., Gozlan E., Marette S., Jones W.
Qualité et sécurité alimentaires : les dimensions commerciales
Food safety and quality : trade considerations
Paris : OCDE, 1999, 87 p.
Également disponible en anglais

Gozlan E., Marette S.
Libéralisation des échanges dans un contexte d’information imparfaite sur la sécurité des produits
Trade liberalization with imperfect information about food safety
8. École de printemps d’économie internationale et d’économie industrielle, Aix-en-Provence, 1999/05/27 ; 1999/05/28 - Université Aix-Marseille 2, GREQUAM. Groupe de Recherche en Économie Quantitative Aix Marseille, Marseille - 1999, 29 p.

Jones W., Bureau J.-C., Marette S.
Innocuité des aliments : protection ou protectionnisme ?
Food safety : protection or protectionism ?

Observateur de l’OCDE, n° 216, 1999/03, pp. 26-31

Marette S., Crespi J.-M.

Cartel stability and quality signaling
Stabilité des cartels et signalement de la qualité des produits
Université Paris 10, THEMA. Théorie Économique Modélisation et Applications, Nanterre - 1999/09, 46 p. - (Cahier du THEMA ; 99-29)

Marette S., Crespi J.-M., Schiavina A.
The role of common labelling in a context of asymmetric information
Le rôle des labels collectifs dans un contexte d’asymétrie d’information
62. Seminar : Industrial organisation and the food processing industry, Toulouse, 1998/11 - EAAE, European Association of Agricultural Economists, La Haye (NLD) - European Review of Agricultural Economics (DEU), vol. 26, n° 2, 1999/06, pp. 167-178